2016-11-13 Volkstrauertag

Woensdag 9 november kwamen de Duitse leerlingen ’s avonds aan bij het Huis Over Grenzen na een 4 uur durende busrit waar ze werden opgewacht door enkele Belgische leerlingen. De eerste activiteit die op 10 november in de agenda stond was een rondleiding op de Duitse Militaire begraafplaats waar ze ook enkele getuigenissen te horen kregen van mensen die in aanraking zijn geweest met de oorlog. Hierna hebben de leerlingen samen een stadsspel gespeeld en daarna gestreden om de winst van de Belgische-Duitse quiz om zo elkaar wat beter te leren kennen.

12 november was het echte werk aan de beurt, op deze dag moeten de leerlingen hun voorbereidingen treffen voor de ceremonie van de Volkstrauertag. Hierbij werden gedichten geschreven, liederen gerepeteerd en werkjes geknutseld. Om samen na het harde werken te kunnen ontspannen zijn de leerlingen samen gaan bowlen in Antares te Lommel.

Op 13 november was het eindelijk zo ver en zou de Volkstrauertag-ceremonie plaatsvinden. Om alles vlot te later verlopen was er eerst nog een generale repetitie ingepland. Op de ceremonie werden er gedichten voorgelezen door onze Belgische leerlingen en liederen gespeeld door de Duitse leerlingen. Ondanks de koude en de regen stonden de leerlingen paraat om het beste van zich te geven. Na de receptie was er ook het moment aangekomen om de Duitse leerlingen uit te zwaaien toen ze terug naar huis vertrokken.

Het zijn 5 interessante, leerzame, vermoeiende maar vooral plezierige dagen geweest voor alle leerlingen.


Sint-Jozef maakt deel uit van de WICO scholengemeenschap